Televizyonda görüntünüz de bulunduğu için okuduğunuz haber biraz daha uzun ve karşılıklı konuşma tarzında olabilir. Fakat radyoda yalnızca sesiniz önde olduğundan biraz daha kısa süreli, seri ve tempolu okunmalıdır. Radyoda jest ve mimiklerinizin karşı tarafa geçmesi için sesinize hakim olmanız, kararlı bir duruşla programınızı sunmanız gerekmektedir.

Televizyonda ise vücut diliniz, yüzünüzün aldığı ifadeler önemli olabilmektedir. Televizyonda gerçekleşen fiziksel hatalara (sette meydana gelen kazalar, yanlış vtr vb.) radyoda rastlanmaz. Radyoda olup bitenleri dinleyici görmeyeceği için daha rahat olabilirsiniz. Giyiminiz, makyajınız radyoda önemli değildir. Televizyon ve radyo spikerliği arasındaki en temel farklar bunlardır.

Ancak bunların yanında daha spesifik farklar yer alabilir. Örneğin radyo programında program arasında kullanacağınız müzikler dinlenmenize başka bir eylem gerçekleştirmenize olanak sağlayarak daha kolay program sunumu imkanı sağlayabilir spikere. Televizyonda ise yayın süresince özellikle haber spikeri iseniz program bitene kadar sunumunuz dışında başka eylem gerçekleştiremezsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir